Stadiul lucrărilor de consolidare a bisericii

Ne propunem să vă informăm despre stadiul lucrărilor de consolidare şi restaurare a bisericii noastre, demarate anul trecut. În partea de sud a bisericii a fost definitivată cercetarea arheologică, sub coordonarea dlui prof. Gheorghe Mănucu-Adameşteanu, fapt care a permis identificarea soluţiilor de consolidare a stâlpilor de lemn şi a peretelui de vest, la marginea căruia s-a descoperit o fisură destul de pronunţată. Osemintele găsite în urma săpăturilor vor fi reînhumate tot în această zonă, într-o criptă care va fi amenajată special pentru acest lucru.

 

Astfel, de-a lungul coloanelor din lemn de stejar, care nu aveau practic fundaţie, s-a turnat o centură de beton armat, care să preia greutatea ce se descarcă pe aceştia. Sub primii stâlpi de la intrare a fost descoperită o fundaţie locală din beton, turnată în anul 1973, atunci când a fost refăcut cafasul bisericii şi pangarul.

Fisura din zidul de vest a fost injectată cu beton, iar în partea decopertată a zidului s-a reţesut zidăria şi s-a efectuat o subzidire (cu grindă de beton armat şi ploturi). Ea va continua în viitor de-a lungul întregii lature vestice, pentru a întări zidul respectiv, fisurat, se pare, din cauza turlei mari de beton, care apasă pe el.

Latura de sud se amenajează acum în vederea turnării pardoselii de beton armat, pe care urmează să fie amplasat sistemul de încălzire în pardoseală şi dalele de piatră finale.

Când şapa de beton va fi uscată, vom redeschide această zonă, pentru a fi folosită în timpul sfintelor slujbe.

În paralel, a fost construit în interior un eşafodaj din lemn, care să permită intervenţia asupra şarpantei. Practic, se creează un pod de lemn, care izolează interiorul locaşului de cult şi face posibilă desfăşurarea programului liturgic în condiţii de siguranţă. El a fost ignifugat şi va fi demontat în momentul în care acoperişul refăcut, cu noul sistem de boltire, cu ferme de lemn lamelat, va fi finalizat. Lemnul eşafodajului va fi folosit ulterior pentru amenajarea podului bisericii.

În exterior a început construirea acoperişului provizoriu, absolut necesar pentru lucrările care se vor face.

Acestea sunt principalele noutăţi legate de lucrările executate acum la biserica noastră.

Sperăm ca ele să continue în bune condiţii, iar Dumnezeu să ne ajute să le finalizăm cât mai repede.

Vă îndemnăm şi acum să sprijiniţi efortul deloc uşor la care ne-am angajat. Proiectul acesta nu poate deveni realitate fără jertfelnicia noastră, a tuturor, atât spirituală, cât şi materială. Fără să acordăm o atenţie prea mare formelor, avem convingerea că de felul cum arată lăcaşul de cult depinde în foarte mare măsură şi creşterea nivelului duhovnicesc al comunităţii care slujeşte lui Dumnezeu în el. De ce să ne lipsim de o astfel de şansă?

 

Pentru susținerea parohiei noastre,
pot fi făcute donații în contul deschis la
Banca Comercială Română
RO51RNCB0069148788880001
BIC / SWIFT = RNCB RO BU
CUI 13137906