Tinda Crăciunului 2013

În tinda Crăciunului, Dumnezeu i-a adus împreună pe cei care se aseamănă

“În fiecare an de sărbători, așteptăm cu nerăbdare atelierele care se organizează în biserica noastră. Și fetița noastră mai mare, care a participat încă de la primele ediții, dar și băiețelul de 3 ani ne întreabă mereu când urmează să aibă loc atelierele și sunt foarte curioși să afle ce obiecte sau podoabe vor lucra de această dată. Nu numai copiii sunt dornici de astfel de experiențe, ci și noi, părinții. Chiar dacă este o provocare pentru că ne solicită timp și energie, bucuria de a ne vedea copiii exersându-și dibăcia și creativitatea alături de alți copii cu care împărtășesc aceleași preocupări și cu care se întâlnesc duminică de duminică la Liturghie, este de neegalat”, spune o mămică, enoriașă a parohiei noastre.

 În decembrie 2013, seria de ateliere de creativitate ”În Tinda Crăciunului” a continuat cu cea de‑a treia ediţie. Dacă în anii trecuți, copiii parohiei Sfântul Ilie Gorgani și-au arătat măiestria într-ale ațelor și peticelor sau într-ale picturii și olăritului, Crăciunul din 2013 a venit cu ceva nou. Micuții au avut ocazia să ne dovedească că sunt pricepuți și în ale actoriei. Sub îndrumarea doamnei Cornelia (Coca) Bloss, actriță de profesie, care a acceptat rolul de regizor cu generozitate și jertfă, dar și cu seriozitatea specifică profesioniștilor, copiii au pus în scenă două piese de teatru: "Viflaimul", în 4 acte, scrisă in versuri de Mircea Vulcănescu pentru nepoţii lui și adaptată scenic de doamna Bloss, și "Bradul credincios".

Pregătirile au demarat încă din primele zile de decembrie cu atelierul de creație pentru costume, coordonat de neobosita doamnă profesor si artist plastic Lidia Stareș. Sub atenta supraveghere a dânsei, copiii mai mari, ajutaţi de părinţi şi de colaboratori, au lucrat la crearea originalelor costume pentru piese și a decorurilor, iar cei mici au realizat alte accesorii din recuzită.

Cu toții au luat foarte în serios munca în cadrul atelierelor și al repetițiilor: de la învățarea fără dificultăți a replicilor şi a colindelor, ceea ce a făcut inutil rolul de sufleur în timpul spectacolului, până la răbdarea cu care au reluat aceleași scene de zeci de ori pentru a le interpreta fără cusur, chiar dacă de multe ori oboseala li se citea în priviri.

Corul de la strană, coordonat de Constantin Gordon, a acompaniat în chip minunat micuții actori, alegând colinde rare sau cunoscute, foarte bine potrivite în scenele cheie ale pieselor de teatru.

Mulți dintre enoriașii parohiei noastre, alături de invitații lor, s-au putut convinge de talentul şi munca celor 20 de mini-artiști în seara de 22 decembrie, atunci când a avut loc reprezentația pieselor în biserica Sfântul Ilie Gorgani. În ciuda emoțiilor, copiii s-au descurcat minunat, reușind să recreeze atmosfera sensibilă a piesei lui Mircea Vulcănescu. Parcă timpul se suspendase, iar spectatorii aproape că au uitat să respire. În final, emoția trăirii poveștii plină de sensuri adânci a întârziat câteva momente aplauzele, spre mirarea celor mai mici dintre actori, care își așteptau cu nerăbdare recunoașterea talentului. Aplauzele însă, odată revărsate, cu greu s‑au oprit, iar încântarea copiilor și a tuturor celor prezenți a rămas mult timp pe chipuri și în suflete.

VEZI GALERIE FOTO

Raluca BOB

 

 

 

 

 

Pentru susținerea parohiei noastre,
pot fi făcute donații în contul deschis la
Banca Comercială Română
RO51RNCB0069148788880001
BIC / SWIFT = RNCB RO BU
CUI 13137906