Viaţa parohiei

Arhivă slujba online

https://youtu.be/PPhP8yZUfVQ (10 ANI DE TINDA CRĂCIUNULUI)

https://youtu.be/9S23BYXliag (Duminica Tuturor Sfinților - 14.06.2020)

https://youtu.be/PxuxMqQUa6E (Sfânta Treime - 08.06.2020)

https://youtu.be/7snBeYQraq0 (Duminica Rusaliilor - 07.06.2020)

https://youtu.be/lGVJQC_6Q_Q (Duminica Părinților de la Sinodul I - 31.05.2020)

https://youtu.be/mHTFPbLcjZQ (Înălțarea Domnului - 28.05.2020)

https://youtu.be/8hw62uDT-iY (Duminca Orbului - 24.05.2020)

https://youtu.be/PiUOkm2wV-Q (Sfinții Constantin și Elena - 21.05.2020)

https://youtu.be/lRxIklBzh2Q (Sfânta Liturghie - 17.05.2020)

https://youtu.be/yN0YuRESs7k (Sfânta Liturghie - 10..2020)

https://youtu.be/QGxr01RyAFM (Sfânta Liturghie - 3.05.2020)

https://youtu.be/Fbcbfj38ieg (Sfânta Liturghie - 26.04.2020)

https://youtu.be/9YBi0ee9OZ8 (Izvorul Tămăduirii - 24.04.2020)

https://youtu.be/FGUoslTq4w0 (Sf. Mc. Gheorghe - 23.04.2020)

https://youtu.be/dUL-rkQU21g (Sfânta Liturghie - 21.02.2020)

https://youtu.be/atVeNYva0-w (Sfânta Liturghie - 20.04.2020)

https://youtu.be/kfQXAmz4S-c (Vecernia Învierii - 19.04.2020)

https://youtu.be/CTcjB55fhjE (Slujba Învierii - 18.04.2020)

https://youtu.be/W75I0cbFaw4 (Denia Prohodului - 18.04.2020)

https://youtu.be/ulA8bpDNf0A (Vecernia scoaterii Sf. Epitaf - 17.04.2020)

https://youtu.be/DOCnxWGjC_k (Denia celor 12 Evanghelii - 16.04.2020)

https://youtu.be/NwgidEnABoE (Sfânta Liturghie - 16.04.2020)

https://youtu.be/kOboLxvvWKg (Denie - 15.04.2020)

https://youtu.be/IgRuUGmKY7U (Denie - 14.04.2020)

https://youtu.be/N0o-BFwSHGQ (Denie - 13.04.2020)

https://www.youtube.com/watch?v=RJJAijXmD4E (Denie - 12.04.2020)

https://youtu.be/I_SEcB0U30s (Sfânta Liturghie - 12.04.2020)

https://youtu.be/Uw_bNudW_Xo (Sfânta Liturghie - 11.04.2020)

https://youtu.be/cIWJLJRmw0U (Sfânta Liturghie - 05.04.2020)

https://youtu.be/CqGCMywA-cY (Sfânta Liturghie - 29.03.2020)

Biblioteca parohială e funcțională!

Din data de 16 iulie, Biblioteca parohială și-a redeschis… cărțile și își așteaptă cititorii. Biblioteca numără peste 2000 de titluri de carte teologică, literatură duhovnicească, albume de artă bisericească și carte de cult, cărți de istorie, filosofie și beletristică.

Toate titlurile se regăsesc într-un tabel ce poate fi consultat aici (click pentru download), cât și în forma printată, în biserică. În permanență va exista un tabel la pangar, iar altul va putea fi consultat în timpul programului de împrumut: în fiecare duminică, între orele 12-12.30. Bibliotecarii voluntari vă vor sta la dispoziție atât pentru împrumutul cărților, cât și pentru informații.

Sperăm ca efortul puținilor voluntari care au pus în ordine această bibliotecă să nu rămână în zadar. De aceea, vă așteptăm, dragi cititori, în număr cât mai mare!

Dependența de telefonie mobilă și internet


Sâmbăta aceasta (26 martie), la orele 19.00, după Vecernie
, va avea loc la biserica Sf. Ilie-Gorgani conferința susținută de Andrei Drăgulinescu, cadru didactic la Universitatea Politehnică, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației:  Dependența de telefonie mobilă și internet. După conferință, va urma sesiunea de întrebări și răspunsuri.

Andrei Drăgulinescu este autorul cunoscutelor cărți: Idolii fără fir şi Dependența în cultura și civilizația morții, în care tratează subiectul dependenței de tehnologie, rețele de socializare ș.a. Cauzele dependenței, problemele pe care aceasta le dezvoltă, dar și soluțiile de evadare din aceste capcane actuale sunt principalele teme dezbătute de domnul profesor.

Vă așteptăm! 

 

 

 

Serbare de Crăciun


DUMINICĂ, 
20 DECEMBRIE, LA ORA 17.30

BISERICA SF. ILIE-GORGANI
 
Dragi părinți, bunici și voi, copii,
și mici și mari, și mijlocii!
Apropiați-vă, că avem o veste mare,
Căreia să-i dați crezare:
Și anul acesta,
VĂ AȘTEPTĂM LA A NOASTRĂ SERBARE!
Pregătindu-ne pentru praznicul Crăciunului,
Clinchete de clopoţei şi colinde străbune,
Aici, pe dealul Gorganiului, în TINDA CRĂCIUNULUI,
Vom face să răsune!
 
Veniți cu toții dimpreună,
Să ne facem voia bună
Să ne bucurăm de Domnul!
 
 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu doamna Ileana Preda

Între enoriașele foarte atașate de Biserica noastră se înscrie şi doamna Ileana Preda, o prezenţă discretă şi distinsă, care, nu cu multă vreme în urmă, a trecut printr-o încercare extrem de grea, cu operaţii şi spitalizări, dar, prin puterea credinţei şi a rugăciunilor Dumnezeu i-a ajutat să revină cu bine la slujbele din sfântul nostru locaş. Amintim şi faptul că întreaga comunitate parohială, preoţi şi credincioşi, i-a fost alături cu rugăciunile şi întreg suportul sufletesc, aşa cum va fi şi de acum încolo, până la refacerea totală a sănătăţii. 

În cele ce urmează, o rugăm să ne răspundă câtorva întrebări, după obiceiul tradiţional pentru această rubrică.

 Interviu publicat în Buletinul Parohial, nr. 123

 

Vă rugăm, mai întâi, să ne spuneţi unde şi când v-aţi născut, totodată, câteva cuvinte despre părinţi, ce şcoli aţi urmat şi care este profesia d-voastră.

 

I.P: M-am născut pe 16 august 1970, în Bucureşti, într-o familie de oameni simpli, muncitori şi cu frică de Dumnezeu. Tatăl meu este un exemplu de seriozitate, de hărnicie şi de ambiţie reuşind să-şi depăşească condiţia, el fiind plecat încă de la vârsta de 16 ani de la casa părintească din Olăneşti. Mai mult, s-a luptat ca noi să avem tot ce e mai bun, făcând întotdeauna planuri pentru viitorul nostru. Mama, întotdeauna a fost alături de el, fiind o femeie cu o credinţă puternică în Dumnezeu şi care întotdeauna are un cuvânt bun, o mângâiere, înconjurându-ne cu o iubire mai presus de orice. Am fost al doilea copil al familiei, sora mea fiind născută cu 3 ani mai devreme decât mine. Nu aveam prea multe atunci, dar dragostea pe care o resimţeam din partea familiei, reprezenta tot ce era mai important pentru mine. 

Citește mai mult...

În Tinda Crăciunului, în casa Domnului, la poalele bradului...

de Eva Alexandra Piroşcă

 

Copil iubit, copil umil
Curat ca roua de april
De-atâta vreme tu petreci
La ușa inimilor reci...

 Se știe deja că, în luna decembrie a fiecărui an, părinții devin ajutoarele lui Moș Crăciun. Dar oare, câți dintre noi au observat
că, dintre „ajutoarele moșului”, în prima linie se află nu părinții, ci... copiii? Nu sunt oare copiii ajutoarele Sfântului Dumnezeu, spre îmblânzirea inimilor noastre bătătorite? Oare nu sunt pruncii noștri mai aproape de Pruncul Preasfânt, decât reușim noi să fim? Oare nu copiii ni-L vestesc astăzi pe Fiul Cel Unul-Născut? Și nu a unora ca acestora este Împărăția Cerurilor, ce ni L-a dăruit pe Însuși Împăratul cerului și al pământului? Oare nu cumva
noi avem de învățat de la ei cum să întâmpinăm Nașterea Domnului, cu evlavie, smerenie și bucurie?...

Tot copiii sunt cei care ne-au chemat în Tinda Crăciunului și în acest an, să fim părtașii bucuriei de a-și folosi mâinile și mintea, entuziasmul și talentul, energia și frăgezimea. Toate pentru a se apropia, prin serioasă joacă, de cele de Sus...

Citește mai mult...

Sărbătorile creştine şi bucuria lor liturgică

de Pr. Vasile Gordon

Sărbătorile creştine se înscriu în şirul celor mai mari daruri primite de la Dumnezeu, care bucură, îmbogăţesc şi înfrumuseţează considerabil viaţa noastră. Să observăm, însă, că frumuseţea şi bogăţia lor este dublă: şi materială, şi spirituală. Materială, în sensul că mesele sunt mai îmbelşugate decât în zilele de rând, trupul dispune de ore mai multe de odihnă şi somn, iar paleta distracţiilor este cât se poate de generoasă. Spirituală, întrucât sufletului i se oferă un răgaz binecuvântat pentru tihnă, linişte şi reculegere, timp mai mult pentru rugăciune şi lectură acasă, dar mai ales bucuria comuniunii liturgice în Sfintele Lăcaşuri. De aceea, dacă bucurăm trupul cu cele ce omeneşte e firesc, să nu uităm de suflet şi de bucuriile după care tânjeşte şi le aşteaptă...

Citește mai mult...

Părintele profesor Vasile Gordon: schiţă de portret aniversar

Demersul sincer şi cuviincios de a recunoaşte meritele unei persoane nu mai e ceva obişnuit astăzi. Cine face acest lucru poate deveni suspect: sigur are vreun interes, vreo complicitate mai veche sau încearcă o manevră de captare a bunăvoinţei. Deşi s-ar cuveni să reînvăţăm a ne preţui valorile din timpul vieţii lor, o astfel de iniţiativă, în lipsa unei admiraţii decente şi legitime, poate fi rapid comparată cu atitudinea linguşitoare a subalternului care culege scamele de pe sacou, lustruieşte puţin pantofii sau chiar închină nişte ode.

Totuşi, viaţa şi faptele părintelui Vasile Gordon, un veritabil ardelean stabilit de mult timp în Bucureşti, ne îndreptăţesc să aşternem câteva gânduri la ceas aniversar (în data de 27 aprilie 2014 a împlinit frumoasa vârstă de 60 de ani), cu atât mai mult cu cât prin întoarcerea probabilă  (şi, sperăm, cât mai tardivă) a dumnealui la locurile natale din jud. Bistriţa-Năsăud, nostalgia unor clipe şi cuvinte minunate din trecut ne va însoţi mult timp de acum înainte.

Citește mai mult...

Tinda Crăciunului 2013

În tinda Crăciunului, Dumnezeu i-a adus împreună pe cei care se aseamănă

“În fiecare an de sărbători, așteptăm cu nerăbdare atelierele care se organizează în biserica noastră. Și fetița noastră mai mare, care a participat încă de la primele ediții, dar și băiețelul de 3 ani ne întreabă mereu când urmează să aibă loc atelierele și sunt foarte curioși să afle ce obiecte sau podoabe vor lucra de această dată. Nu numai copiii sunt dornici de astfel de experiențe, ci și noi, părinții. Chiar dacă este o provocare pentru că ne solicită timp și energie, bucuria de a ne vedea copiii exersându-și dibăcia și creativitatea alături de alți copii cu care împărtășesc aceleași preocupări și cu care se întâlnesc duminică de duminică la Liturghie, este de neegalat”, spune o mămică, enoriașă a parohiei noastre.

Citește mai mult...

Trecerea la Domnul a unui enoriaş drag

Fericiţi cei morţi, cei ce de acum mor întru Domnul!...Odihnească-se de ostenelile lor, căci faptele lor vin cu ei” (Apocalipsă 14, 13).

Moartea este o încercare mare pentru fiecare dintre noi. Ne este greu să suportăm durerea despărţirii de cei apropiaţi ai noştri, rude şi prieteni, de universul nostru familiar, de tot ce avem, de lucrurile pe care obişnuim să le facem. Ne încearcă teama de cum vom muri, teama de necunoscut, dar ne întăreşte biruinţa lui Hristos asupra morţii, înfrângerea morţii şi a stricăciunii ca fenomene fizice. Dacă în Vechiul Testament, se puteau auzi cuvinte de genul: „oare morţilor vei face minuni, sau cei morţi se vor scula şi Te vor lăuda pe Tine?” (Psalmul 87, 11), deci un motiv de tristeţe pentru moartea cuiva, în Noul Testament avem încredinţarea că cei morţi în Domnul, adică creştineşte, sunt fericiţi. Mântuitorul Iisus Hristos ne spune clar: „Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viaţă” (Ioan 5, 24). Aşadar moartea este de fapt mutare, iar dincolo ne însoţesc faptele noastre bune aducătoare de odihnă binemeritată pentru cei ce au ostenit cu râvnă, după cuvântul lui Iisus: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi!” (Matei 11, 28).

Parohia noastră a pierdut de curând un om drag nouă şi familiei sale: domnul Mihai Marinescu. Miercuri 28 august, părinţii Silviu, Vasile şi Emanoil, împreună cu cei care l-au cunoscut şi iubit, ne-am rugat în biserică pentru odihna sa şi am rostit din tot sufletul cuvintele „Dumnezeu să-l ierte”. A fost un model de soţ şi tată, un om cu bun simţ, care postea, se ruga, frecventa slujbele bisericii, dând dovadă de amabilitate şi solicitudine.

Citește mai mult...

Ilinca Crețu a fost încreștinată

În data de 10 martie, Părintele Vasile Crețu și doamna preoteasă Aniela și-au botezat cea de-a doua fetiță, Ilinca, în biserica noastră, nași fiind Adrian și Gabriela Zanoschi, din Iași.

Alături de părinții Parohiei Sf. Ilie-Gorgani, au slujit preoții Grigore Meșteroaie și George Topală, foști cântăreți ai acestei biserici. De asemenea, au participat la slujbă mulți credincioși apropiați familiei părintelui Vasile Crețu, prieteni și cunoscuți.

Îi urăm Ilincăi să crească mare, sănătoasă, să aducă bucurie familiei, prietenilor și Bisericii în care s-a botezat!

 

Pentru susținerea parohiei noastre,
pot fi făcute donații în contul deschis la
Banca Comercială Română
RO51RNCB0069148788880001
BIC / SWIFT = RNCB RO BU
CUI 13137906