Lucările de consolidare şi reparaţii continuă
- Monday, 30 September 2013 11:54
Şantierul de consolidare a bisericii noastre a continuat şi în această vară. (Vezi galerie foto.)
A fost finalizată curăţarea zidurilor exterioare ale bisericii, prin înlăturarea tencuielii şi a zidăriei deteriorate. Zidăria deteriorată a fost refăcută cu cărămidă de epocă, iar acolo unde au existat fisuri, s-a injectat o soluţie specială de ancorare, cu ciment Pagel.
În partea de sus a zidurilor, de-a lungul întregului perimetru al bisericii, s-au refăcut zidăria şi cornişa pe o înălţime de 60 cm. În partea superioară a fost turnată centura perimetrală de beton armat (15 mc), care are o lăţime de 90 cm şi o înălţime de 25 cm. Ea este ancorată de zid cu dornuri din oţel beton de diametru 16 mm şi lungime de 180 cm.
Decopertarea turlei mari, construită în anul 1932, din cărămidă cu goluri, a scos la iveală structura de rezistenţă a acesteia, constituită din două inele de beton armat: unul în partea inferioară, foarte gros (60 x 60 cm), iar altul la cornişă, mult mai subţire (30 x 30 cm). Din păcate, între aceste două centuri nu există niciun fel de legătură din beton armat, fapt care creează probleme pentru consolidarea ei. În prezent, echipa dlui Prof. Mircea Crişan caută soluţiile de consolidare a turlei, care pot merge până la demontarea ei şi reconstruirea, din materiale mai uşoare şi mai sigure.
În interiorul bisericii, continuă consolidarea stâlpilor de lemn. Au fost înlăturate stranele din partea nordică, pentru a fi construită centura de beton armat şi sub stâlpii din această zonă. Pentru toate aceste operaţiuni, a fost necesară efectuarea unei cercetări arheologice, destul de costisitoare, care a presupus săparea unor casete în partea centrală.
Echipa dlui Prof. Gheorghe Mănucu-Adameşteanu a efectuat cercetarea, scoţând la iveală mai multe vestigii dintr-o construcţie anterioară prezentei biserici, care se presupune că provin de la vechea biserică, despre care se credea că a fost construită din lemn. Rezultatul final al cercetării ne va oferi un răspuns clar referitor la felul în care arăta Dealul Gorganilor în perioada anterioară secolului al XIX-lea.
În perioada iulie – august 2013, au fost iniţiate şi efectuate studii preliminare elaborării unei metode de consolidare a stâlpilor de lemn aflaţi în interior. Au fost prelevate probe de lemn şi s-a iniţiat procedura de monitorizare a umidităţii lemnului şi a parametrilor de mediu. Rezultatele au pus în evidenţă existenţa unor condiţii de mediu favorabile întreţinerii atacului biologic, care a fost confirmat de probele prelevate. Aceste studii au fost necesare pentru stabilirea măsurilor de decontaminare şi prezervare a lemnului, înaintea lucrărilor de consolidare.
În perioada următoare, toţi stâlpii vor fi scanaţi cu un aparat special (tomograf), care va identifica starea fitosanitară şi de conservare a lemnului. Vor fi sterilizaţi cu microunde sau cu radiaţii (UV). După sterilizare, în funcţie de rezultatul radiografierii lemnului, se va propune soluţia de consolidare, prin injectare unor răşini speciale.
Nădăjduim, cu ajutorul Domnului, că lucrările vor continua la fel de eficient, astfel încât în cel mai scurt timp să fie finalizată consolidarea stâlpilor de lemn, fără de care nu este posibilă începerea montării noului acoperiş.
pr. Silviu TUDOSE